DIY Shampoo Bar

 

Zelf shampoo maken! Wie had gedacht dat het zo makkelijk is..? Ik niet in ieder geval.

Toen ik overstapte van de shampoo in een fles met alle mogelijke toevoegingen die niet zo goed voor je zijn, naar een shampoo bar, ging dat niet zonder slag of stoot. Ik had bedacht dat ik minder plastic wilde verbruiken en heb gewoon online een blok gekocht op de eerste de beste site die ik tegen kwam. Ik had geen idee welke goed was, dus op goed geluk! Maar helaas, dit pakte niet helemaal goed uit. Na de eerste wasbeurt leek het alsof er een vettig laagje op mijn haar achterbleef. Het hing ook in doffe strengen langs mijn gezicht. Nee, minder plastic gebruiken was een nobel doel, maar niet ten koste van dit haar. Maar ok, ik wilde de shampoo bar niet helemaal afschrijven en heb toen maar eens online onderzoek gedaan naar wat er eigenlijk fijn was. Toen kwam ik uit bij Lush.

Dus ik naar de winkel en gevraagd wat ik het beste kon gebruiken. Nou, ik heb flink ingeslagen! Een shampoo bar, een conditioner bar, dagcrème bar en een bodylotion bar. En de rekening was niet misselijk. Voor die 4 producten kon ik bijna € 50,- aftikken. Maar, dacht ik, ik doe er ook vreselijk lang mee, dus de investering is niet veel hoger dan wanneer alles in een flesje zit. Ja, dat is misschien ook wel zo. Maar het blijft een hoop geld. En aangezien dat tegenwoordig niet onverminderd meer binnenstroomt, moest ik iets anders verzinnen.

 

 

Dus, de volgende stap was; zelf maken! Hierbij het recept voor 1 blok:

 

Ingrediënten:

          • 50 gram Sodium Coco Sulfaat (SCS); een milde reiniger geschikt voor een gevoelige hoofdhuid.
          • 8 gram Kokosolie
          • 4 gram Sheaboter
          • 8 gram gedemineraliseerd water of gekookt water
          • 10 druppels etherische olie naar smaak

 

Wat moet je doen:

Verwarm de SCS met het gedemineraliseerde water au bain marie. Het wil niet echt smelten zoals je dat verwacht, maar het wordt wel een soort van kleverig papje met witte puntjes. Het duurt even dus heb wat geduld. Roer hier vervolgens, nog steeds au bain marie, de kokosolie en de sheaboter door.

Als alles goed gesmolten en door elkaar gemengd is, kun je het van het vuur afhalen en de etherische olie toevoegen. Mocht je nog wat willen toevoegen aan voedende ingrediënten, kan dat ook nu.

Schep de shampoo nu in de vorm. Wees snel want zodra de substantie de hele pot verlaat, zal het snel gaan stollen. Ik wil je adviseren een silliconen vorm te gebruiken, zodat je de shampoo bar er weer makkelijk uit krijgt wanneer deze hard is. Zet de vorm even in de vriezer zodat de bar snel uithardt. Na een dag of twee is de shampoo zover uitgehard dat je hem kan gebruiken.

Geniet ervan!

Enne, als je hier toch allemaal geen zin in hebt, geen probleem. Dan bestel je ze gewoon bij mij!