De voordelen van DIY

 

Zelf je verzorgingsproducten maken? Wat een gedoe! Je kan alles gewoon in de winkel halen! Dan zal je wel gek zijn toch, om het zelf te gaan maken? Of niet…

DIY Shampoo bar

Het antwoord op die vraag kan ik je makkelijk geven! Het is juist super slim om je eigen verzorgingsproducten te maken. Dit kan je namelijk veel geld besparen. En hoewel je grondstoffen wel in een verpakking zitten, zul je daar veel producten van kunnen maken waardoor je een stuk minder afval produceert.

 

Bijvoorbeeld: Wanneer je je eigen shampoo maakt ben je ongeveer een kwartiertje bezig in de keuken voor het maken van een of meerdere blokken shampoo. Met een shampoo bar doe je, wanneer je om de paar dagen je haren wast, ongeveer 2 a 3 maanden. In een verpakking van de grondstof die je nodig hebt van 500 gram kun je ongeveer 10 blokken maken. Ook de overige ingrediënten zijn enorm voordelig, dus voor heel weinig geld kun je de heerlijkste producten maken.

 

Maar misschien wel het grootste voordeel is dat je precies weet wat er in je shampoo zit en zelf voor de beste ingrediënten kunt kiezen. Shampoo van de bekende merken zitten vol met agressieve ingrediënten die je weliswaar zijdezacht haar geven of je haar ontwarren, maar ook heel erg slecht voor je zijn en bij iedere wasbeurt je huid in trekt. Ongemerkt kun je hier, mocht je er gevoelig voor zijn, best wel eens last van kunnen hebben.

 

Daarbij zit er ontzettend veel water in een fles, kijk maar eens op de verpakking, geheid is het het eerste ingrediënt op de lijst. En daarvoor ga je natuurlijk niet betalen als je het ook zonder water kan maken. Water is tenslotte al voldoende aanwezig als je je wast. Als je erbij nadenkt is het eigenlijk te zot voor woorden dat de shampoo in flessen voor meer dan 80% uit water bestaat. Zo veel plastic en geld zou je kunnen besparen als je zou overstappen naar shampoo in vaste vorm. Dus of je hem nou zelf zou maken of niet, het is zeker het overwegen waard!

 

DIY VerzorgingsproductenWanneer je aan de slag gaat met je eigen shampoo bar zijn er gelukkig ook ingrediënten die zowel goed voor je zijn én je haar mooi maken en die je bovendien kan verwerken tot een waterloos shampoo blok. Wil je dat het een lekker luchtje heeft? Geen probleem, voeg gewoon een paar druppels etherische olie naar smaak toe. Wil je je haar extra verzorgen? Geen probleem, voeg extra verzorgende ingrediënten toe. Wil je je haar wat langer fris houden? Ook daarvoor kun je zelf je extra ingrediënten kiezen en toevoegen. En dat allemaal met hetzelfde recept en in dezelfde tijd.

 

En dat geldt eigenlijk voor alle producten die je zelf kan maken. Er is een basisrecept, maar die kan je aanpassen naar je eigen wensen en smaken. En dat alles voor een fractie van de prijs die je in de winkel betaald en waarbij je ook nog een bijdrage doet aan het behoud van het milieu. Wat wil je nou nog meer?

 

Dus, nee gek ben je zeker niet als je zelf aan de slag gaat. Je bent zelfs super slim!!